Skip to main content

Verkkoaidan rakentaminen –Vinkit kestävän aidan rakentamiseen

Verkkoaidan rakentaminen on erinomainen vaihtoehto, kun tarvitset toimivaa, kestävää ja edullista rajausta pihaasi tai muuhun rajattavaan alueeseen. Olipa kyseessä koira-aitaus, puutarhan suojaus tai urheilukentän ympärille asennettava aita, verkkoaita tarjoaa monipuolisia käyttötarkoituksia ja helpon asennuksen.  

Tässä artikkelissa käymme läpi verkkoaidan rakentamisen perusvaiheet, tärkeimmät vinkit ja käyttökohteet, sekä pohdimme, mitä kannattaa ottaa huomioon ennen projektin aloittamista. Jos olet miettinyt verkkoaidan rakentamista, mutta et ole varma, miten lähteä liikkeelle, tämä artikkeli auttaa sinua suunnittelemaan ja toteuttamaan aidanrakennusprojektisi onnistuneesti.  

 

Tärkeimmät nostot artikkelista

– Verkkoaitaa voidaan käyttää moniin eri tarkoituksiin, kuten pihojen ja puutarhojen rajauksessa, eläinten aitauksena, urheilukentillä ja rakennustyömailla turvaverkkona.  

Aidan rakentaminen on työläs projekti, joka vaatii aikaa, osaamista ja kärsivällisyyttä. 

Ennen aidan rakentamista kannattaa tutustua alueen säädöksiin ja ohjeistuksiin.  Jollain paikkakunnilla aidan rakentamiseen voidaan tarvita toimenpideluvan. 

– Verkkoaidan aitatolppien väli on yleensä noin 2–3 metriä. Välimatka riippuu aitaverkon paksuudesta ja jäntevyydestä. 

Yleisesti ottaen verkkoaita asennettuna kustantaa noin 15-40 euroa metriltä. Itse rakennettuna aita maksaa noin 10-20 euroa metriltä, materiaalit mukaan lukien. 

 

Verkkoaidan rakentaminen –Vinkit kestävän aidan rakentamiseen!

 

Verkkoaidan rakentaminen tiivistettynä

  1. Suunnittelu ja valmistelu – Määrittele aidan sijainti, mitat ja tarvittavat materiaalit. 
  2. Aidan paikan merkitseminen – Käytä nauhaa tai maalia aidan paikan merkkaamiseen, sijoita tukipylväät oikeille paikoille. 
  3. Kuoppien kaivaminen aitatolpille – Kaiva kuopat tukipylväille, suunnitelman mukaisesti. 
  4. Aitatolppien asennus – Aseta pylväät kuoppiin ja varmista että ne ovat suoria. 
  5. Verkkojen asennus – Asenna verkko tukipylväisiin koukuilla ja teräslangalla. 
  6. Verkon kiinnitys – Vedä verkko tiukasti paikoilleen teräslangalla, tai muilla kiinnikkeillä varmistaaksesi että verkko pysyy paikoillaan ja ei löysty. 
  7. Viimeistely ja tarkistus –  Leikkaa ylimääräiset verkot ja tarkista että aita on tasainen ja tukevasti paikoillaan. 

 

Mihin verkkoaitaa käytetään?

Verkkoaita on monikäyttöinen ratkaisu, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi pihojen ja puutarhojen rajauksessa, eläinten aitauksena, urheilukentillä ja rakennustyömailla turvaverkkona. Sen avulla voidaan estää pääsy vaarallisiin paikkoihin, säilyttäen hyvän näkyvyyden ja liikkumavapauden.  

Seuraavaksi esittelemme muutamia yleisimpiä verkkoaidan käyttökohteita.  

 

Tontin rajaus verkkoaidalla

Verkkoaita tontin rajalle on edullinen, helppo ja käytännöllinen vaihtoehto, joka suojaa pihaa mutta ei estä näköyhteyttä, jos haluaa pitää tontin avarana. Tontin rajaus verkkoaidalla kannattaa etenkin silloin, jos halutaan lisätä piha-alueen yksityisyyttä tai estää esimerkiksi koiran karkaaminen. Se tarjoaa myös turvallisemman ympäristön lapsille, kun piha on selkeästi rajattu. 

 

Koira-aitaus verkkoaidasta

Verkkoaita on yksi parhaista vaihtoehdoista koira-aitaan. Koiran aitaus tulee olla kestävä, turvallinen ja koiran tarpeisiin sopiva. Kuten aiemmassa artikkelissa kerromme: 

Verkkoaita on monikäyttöinen aitatyyppi, joka soveltuu erityisesti pienille ja keskikokoisille koirille, jotka eivät yleensä yritä kiivetä aidan yli. Tämä sopii erinomaisesti etenkin niille koirille, jotka tarvitsevat runsaasti tilaa vapaana liikkumiseen. “ 

Verkkoaidan asennus on nopeaa ja vaivatonta. Me Aitatalolla valmistamme aidat valmiina elementteinä, jolloin asennus on nopeaa ja vaivatonta.  

 

Koira-aita tontin ympärille -10 tärkeintä kysymystä

 

Verkkoaitaus puutarhan suojaksi 

Verkkoaitaus on kätevä ja kustannustehokas tapa suojata puutarha ja rajata se erilleen muusta pihasta. Se on erityisen hyödyllinen, kun halutaan estää jäniksiä ja muita eläimiä pääsemästä puutarhaan ja vahingoittamasta kasveja. Pieneläinverkkoaita on myös helppo asentaa ja siirtää tarvittaessa, jolloin se tarjoaa joustavuutta pihan ja puutarhan tarpeiden mukaan. 

 

Urheilukentän aitaus verkkoaidalla

Urheilukentän aitaus verkkoaidalla on toimiva ja kustannustehokas ratkaisu, joka rajaa kenttäalueen selkeästi ja estää ulkopuolisia pääsemästä alueelle. Verkkoaita estää esimerkiksi palloja lentämästä kentän ulkopuolelle. Se on erityisen hyödyllinen urheilukentillä, joissa tarvitaan avaraa tilaa ja selkeää rajausta. Verkkoaita on helppo asentaa, huoltaa ja tarvittaessa myös siirtää. 

 

Voiko verkkoaidan rakentaa tontin rajalle?

Verkkoaidan rakentamiselle ei yleensä ole esteitä, mutta jos aita ulottuu myös naapurin rajalle, on hyvä keskustella asiasta hänen kanssaan. Useimmilla asutusalueilla on ohjeistuksia, kuinka korkeaksi aita saa nousta ja millaisia materiaaleja saa käyttää.  Ennen aidan rakentamista kannattaa tutustua alueen säädöksiin ja ohjeisiin varmistaakseen, että kaikki on kunnossa. Marina Furuhjelm kertoo kolumnissaan mitä tulee ottaa huomioon kun rakentaa verkkoaitaa tontin rajalle: 

“Ensimmäiseksi kannattaa tutustua oman kunnan rakennusmääräyksiin ja siihen, mitä alueen asemakaavassa ja rakennusohjeissa sanotaan aidoista. Joissakin kunnissa aitojen rakentaminen voi edellyttää myös toimenpideluvan hakemista.” 

Jos suunnittelet verkkoaidan laittamista tontin rajalle, ota yhteyttä, niin mietitään yhdessä teille paras vaihtoehto. Tarjoamme aitamme asennettuna ja räätälöitynä tarpeidenne mukaan. 

 

Verkkoaita tontin rajalle

 

Miten verkkoaita rakennetaan?

Ennen verkkoaidan rakennusta, on tärkeää suunnitella työ huolellisesti ja määritellä tulevalle aidalle paikka. Ennen työn aloittamista myös materiaalin määrä on hyvä laskea. Verkkoaidan rakennusta käsittelevässä artikkelissa kerrotaan, miten tarvittava materiaalin määrä lasketaan: 

Merkitse ruiskumaalilla tai vastaavalla tarkka paikka, johon haluat sijoittaa kulman, portin ja päätytolpat. Mittaa päätypylväiden välinen kokonaispituus. Tämän jälkeen voit tilata tarvitsemasi oikean pituisen aidan (yleensä metreinä). 

Perehdymme nyt hieman tarkemmin verkkoaidan rakennusvaiheisiin.  

 

Verkkoaidan kiinnitys tolppaan

Meiltä usein kysytään, millä kiinnittää aitaverkko tolppaan. Aitaverkon kiinnitys onnistuu erilaisilla aitaverkon kiinnikkeillä, verkkoaidan kiinnikkeiden valintaan vaikuttaa tolppien materiaali. Verkon voi kiinnittää tukipylväisiin myös koukuilla ja teräslangalla. Mitä korkeammat tolpat ovat, sitä enemmän kiinnikkeitä tulisi varata.  

On tärkeää varmistaa, että verkko on vedetty tiukalle teräslangalla tai muilla kiinnikkeillä, jotta se pysyy paikoillaan eikä löysty. 

 

Aitaverkon kiinnitys maahan

Aitaverkon kiinnitys maahan on tärkeä osa verkon asennusta, jotta aita pysyy tukevasti paikoillaan. Verkon voi kiinnittää maahan useilla eri tavoilla.  

Maapiikit menevät maahan helposti ja pitävät verkon paikoillaan. Maapiikit voidaan laittaa verkon alaosaan noin 1–2 metrin välein. 

Verkkoaidan voi kiinnittää maahan myös teräslangalla tai kiinnityspulteilla. Teräslanka kiinnitetään verkon alaosaan ja pujotetaan maassa oleviin kiinnityspultteihin. 

Tärkeintä on varmistaa, että verkko on riittävän tiukalla ja hyvin kiinnitetty, jotta se ei pääse liikkumaan tai irtoamaan maasta. 

 

Miten verkkoaita rakennetaan?

 

Mikä on sopiva verkkoaidan tolppien väli?

Verkkoaidan aitatolppien väli on yleensä noin 2–3 metriä. Välimatka riippuu aitaverkon paksuudesta ja jäntevyydestä. Paksummat ja vahvemmat verkot voivat kestää hieman suurempia etäisyyksiä, mutta ohuemmille verkoille suositellaan tiheämpää tolppaväliä, esimerkiksi 2 metriä. On tärkeää varmistaa, että tolpat on asennettu riittävän tiukasti maahan ja että verkko pysyy suorana ja tukevana. 

 

Kannattaako verkkoaidan rakentaminen itse?

Aidan rakentaminen on työläs projekti, joka vaatii aikaa, osaamista ja kärsivällisyyttä. Jos kuitenkin haluat säästää ja tykkäät käsillä tekemisestä, aidan rakennus voi olla palkitseva projekti. Kuten Valerie Albarda kirjoittaa, aidan rakentamisen kustannuksiin voi vaikuttaa ainoastaan  joko osallistumalla itse aidan rakentamiseen tai valitsemalla matalamman aidan.  

Jos siis olet valmis laittamaan aikaa ja vaivannäköä peliin, voi aidan rakentamista harkita myös itse, mutta jos tämä ei ole sinulle ennestään tuttua, on yleensä järkevämpää pyytää ammattilaista apuun. Tällä säästetään valtavasti aikaa ja vaivaa –eikä sovi muistaa, että aika on rahaa! 

 

Mikä on verkkoaidan hinta asennettuna?

Meiltä usein kysytään paljonko verkkoaidan rakentaminen maksaa. Yleisesti ottaen verkkoaita asennettuna kustantaa noin 15-40 euroa per metri. 

Verkkoaidan hinta asennettuna vaihtelee aidan koosta ja työn laajuudesta riippuen. Kuten aiemmassa artikkelissa kerroimme: Aidan rakentamisen hinta vaihtelee valitun materiaalin ja aitamallin, aidan pituuden,  sekä työvoiman mukaan.” 

Mikäli omalle työlle ei laske korvausta, verkkoaidan rakentaminen itse maksaa noin 5–20 euroa metriä kohti, materiaalit mukaan laskettuna.  

Jos haluat tarkan arvion, mitä verkkoaita kustantaisi Aitatalon kautta, pyydä tarjous niin otamme teihin yhteyttä mahdollisimman pian! 

 

Lähteet

Koira-aita tontin ympärille -10 tärkeintä kysymystä 

How to Install a Chain Link Fence (Traditional) 

Aidan rakentaminen –10 tärkeintä kysymystä 

Aita tontin rajalle – näin otat naapurin huomioon 

Install a Chain-Link Fence