Aidan rakentaminen –10 tärkeintä kysymystä
Piha-aidan rakentaminen on monivaiheinen ja huolellisuutta vaativa projekti, mutta se tarjoaa samalla myös upean mahdollisuuden parantaa pihasi ilmettä ja toimivuutta. Olipa kyseessä sitten yksityisyyden suojaaminen, tontin rajojen määrittäminen tai vaikkapa pihan esteettisyyden lisääminen, oikean aidan valinta ja rakentaminen ovat tässä projektissa avainasemassa.
Tässä artikkelissa käymme läpi 10 tärkeintä kysymystä aidan rakentamiseen liittyen. Pyrimme antamaan näihin vastaukset, jotka auttavat sinua tekemään aidan rakentamis-projektista mahdollisimman sujuvan ja onnistuneen.
1. Miten rakentaa aita?
Kotipihoissa yleisimpiä aitoja ovat puu-, verkko- sekä erilaiset elementtiaidat. Tästä voidaankin päätellä, että jokainen aita rakennetaan hyvin eri tavalla. Lowe’s artikkelissa muistutetaan paikallisista ohjeistuksista, jotka on hyvä tarkistaa ennen projektin aloitusta:
“Tarkista paikalliset määräykset, jotka saattavat säädellä aidan tyyliä, kokoa ja sijoittelua. Määräykset saattavat myös määrittää pilarireikien vaatimukset.”
Aidan rakentaminen alkaa aina suunnitelmien teolla, aidattavan alueen määrittämisellä, sekä aitatolppien ja porttien kaivuukohtien merkkaamisella.
Aitatolpat kaivetaan noin 60–80 cm syvyyteen, minkä jälkeen kolot täytetään tukevuuden varmistamiseksi betonilla. Aidan tolppa asennetaan betoniin, oikeaan etäisyyteen. Lopuksi verkko tai elementti asennetaan paikoilleen.
2. Miten lähelle tontin rajaa saa rakentaa aidan?
Aidan rakentaminen tontin rajalle on Suomessa sallittua, mutta siihen liittyy sääntöjä ja määräyksiä, jotka vaihtelevat kunnittain. Kuten Maankäyttöasetuksessa todetaan, kiinteistön omistaja voi rakentaa aidan tontin rajalle, ellei asemakaava tai rakennusjärjestys määrää toisin. Asemakaava voi määrätä esimerkiksi niin, ettei aitaa saa rakentaa liian lähelle rajaa tai vaatia, että aita on sijoitettava tietyn etäisyyden päähän rajasta.
Lain mukaan aidan on oltava aina sellainen, ettei se aiheuta naapurille haittaa, esimerkiksi estämällä valoa tai ilmanvaihtoa. Aidan rakentamisesta on siis tärkeä keskustella naapureiden kanssa.
Koska säädökset vaihtelevat kunnittain, on aina suositeltavaa tarkistaa aitoihin liittyvät ehdot ja määräykset paikallisesta rakennusvalvonnasta.
3. Miten korkea piha-aita saa olla?
Pihan aidan korkeus määräytyy Suomessa kunnallisten säädösten mukaan, jotka voivat vaihdella paikkakunnittain. Shelby Robinson kiteyttää hyvin artikkelissan:
“Kuten monien muiden rakennusprojektien kanssa, myös aidan rakentaminen on paikallisesti säädeltyä. Aidan korkeus-standardit vaihtelevat alueittain, joskus jopa saman kaupungin sisälläkin.”
Yleisesti ottaen, piha-aidan korkeus voi olla enintään 1,2 metriä ilman erityisiä lupia. Jos haluaa rakentaa korkeampaa aitaa, tarvitaan usein rakennuslupa. Joillakin alueilla saattaa olla tarkempia rajoituksia esimerkiksi etupiha-aidan korkeudelle, kun taas takapihalle sallitaan korkeammat aidat. Lisäksi on hyvä muistaa, että esimerkiksi liikenteen kannalta näkyvyyttä estävät aidat voivat olla myös rajoitettuja.
4. Milloin piha-aita kannattaa rakentaa?
Piha aita kannattaa rakentaa silloin, kun sää on rakennustyölle suotuisa. Optimaalinen rakennusaika vaihtelee vuosittain, mutta leutoina talvina aidan rakennus voi olla mahdollista jopa maaliskuusta joulukuuhun saakka.
Aidan rakentaminen onnistuu parhaiten sulamaan aikaan keväällä, kesällä tai syksyllä. Kesä on tietysti parasta aikaa aidan rakentamiseen, mutta myös kevät ja syksy luovat tälle työlle upeat puitteet heti siitä lähtien, kun maa talven jälkeen sulaa – aina siihen saakka, että alkutalven lumi leijailee maahan ja maa jäätyy.
5. Saako aidan rakentaa ilman rakennuslupaa?
Yleensä aita saa olla enintään 1,2 metriä korkea ilman rakennuslupaa. Jos aita on tätä korkeampi, tai jos se vaikuttaa esimerkiksi näkyvyyteen liikenteessä, tarvitaan usein rakennus- tai toimenpidelupa.
Jos aidan korkeus ylittää 150 cm, se edellyttää tyypillisesti toimenpidelupaa. Tällöin luvan myöntämisen yhteydessä kuullaan myös naapurit, ja tarkastellaan muun muassa aidan väriä ja ulkonäköä.
Erityisesti jos aita halutaan rakentaa esimerkiksi kadun tai tien reunaan, on hyvä tarkistaa paikalliset säädökset, sillä näiden kohdalla saattaa joissain kunnissa olla tarkempia säädöksiä. Yleisesti ottaen kannattaa tarkistaa aina oman kunnan rakennusvalvonnasta, mikäli ei ole varma aidan lupatarpeesta!
6. Voiko naapuri kieltää aidan rakentamisen?
Naapuri ei voi suoraan estää aidan rakentamista, mutta on tärkeää ottaa naapuri huomioon ja keskustella asiasta ennen rakentamisen aloittamista. Jos aiot rakentaa aidan rajalle, on hyvä varmistaa, ettei se ole naapurin tontin puolella, ja että se täyttää paikalliset rakennusmääräykset. Maria Furuhjelmin kirjoittaa asiasta seuraavasti:
“Rakennusvalvonta voi lain perusteella antaa luvan aidan rakentamiseen, vaikka naapurin suostumusta ei olisi saatu. Silloin aidan sijoittamiseen rajalle täytyy olla erityisiä syitä, eikä naapurille saa aiheutua aidasta haittaa.”
Avoin ja rehellinen keskustelu ennen rakentamista on kannattavaa, jotta vältetään mahdolliset riidat myöhemmin.
7. Mikä on aidan rakentamisen hinta?
Aidan rakentamisen hinta vaihtelee valitun materiaalin ja aitamallin, aidan pituuden, sekä työvoiman mukaan. Yleisesti ottaen aidan hinta on noin 15-50 euroa per metri. Asennettuna tämä kustantaa tyypillisesti 60-100€/m2.
Aidan rakentamisen kokonaishinta on itse tehtynä tyypillisesti 100-1000 euroa riippuen valitusta materiaalista sekä aidan pituudesta.
8. Paljonko maksaa piha-aita asennettuna?
Piha-aidan asennushinta vaihtelee edellisessä kappaleessa mainituista tekijöistä riippuen. Lopulliseen hintaan vaikuttaa myös urakan sijainti sekä maaston muoto.
Keskimäärin asennettu piha-aita maksaa 1000-5000 euroa.
Mikäli suunnittelet piha-aitaan investoimista, pyydä meiltä tarjous, niin saat tarkan arvion siitä, paljonko aidan rakennuttaminen maksaa! Meiltä Aitatalolta saat piha-aidat sekä portit asennettuna suoraan pihaasi.
9. Millaisia piha-aitamalleja on tarjolla?
Piha-aita malleja on monenlaisia, joista kannattaakin valita itselle mieluisimman ja omaan käyttöön sopivimman mallin.
Meiltä Aitotalolta saat tilattua pinna-aitoja, panssariverkkoaitoja sekä kolmilanka-aitoja. Pääset tutustumaan aitavalikoimaamme täältä.
Tutustumme nyt hieman tarkemmin, millaisiin aitoihin yleensä eri kategorioiden mukaan päädytään.
Moderni piha-aita
Moderni piha-aita on tyyliltään selkeä, minimalistinen ja ajaton. Modernissa piha-aidassa käytetään usein kestäviä materiaaleja, kuten metallia ja se on suunniteltu sulautumaan ympäristöönsä.
Moderni piha-aita luo tyylikkään ja nykyaikaisen ilmeen pihalle. Jos haluat pihallesi ajatonta sekä selkeää tyyliä, tutustu Aitatalon pinna-aitaan. Pinna-aita on piha-aitaelementti ja se on näyttävä, luja ja turvallinen aitatyyppi. Elementtiaidat soveltuvat erityisesti kohteisiin, joissa aidalta vaaditaan kestävyyttä sekä turvallisuutta.
Piha-aita koiralle
Koira-kodeissa on äärimmäisen tärkeää, että piha-aita on takuulla kestävä, vakaa ja turvallinen, niin koiran kuin muidenkin lähistöllä liikkuvien näkökulmasta.
Koiran piha-aidassa on tärkeää, että se on tarpeeksi korkea ja tiivis, jotta koira ei pääse kiipeämään yli tai livahtamaan aidan alta. Yleisimmin käytettyjä koira-aidan materiaaleja ovat kolmilanka tai verkkoaita.
Meillä Aitatalolla on valikoimassa niin kolmilanka-, kuin panssariverkkoaitoja, jotka ovat erinomaisia etenkin koiratalouksien piha-aitaan. Panssariverkkoaita ei ainoastaan takaa turvaa, vaan on myös pitkäikäinen ja edullinen vaihtoehto.
Verkkoaita tontin rajalle
Verkkoaita on suosittu etenkin yritysalueilla sekä koirapuistoissa. Tontin rajalle verkkoaita on kätevä ja kustannustehokas ratkaisu silloin, kun piha-aluetta halutaan rajata esimerkiksi koti-eläinten vuoksi.
Aitatalon panssariverkkoaita on suosittu sekä kustannustehokas ratkaistu tontin rajalle. Aitamateriaali voi olla esimerkiksi sinkittyä terästä ja värivaihtoehtoja on monia.
Näkösuoja-aita
Näkösuoja aita on erityisesti suunniteltu tarjoamaan yksityisyyttä ja estämään näkyvyyttä tontin rajalta tai pihalta. Tämän tyyppinen aita on yleinen valinta silloin, kun halutaan suojata omaa tilaa ulkopuolisilta katseilta, esimerkiksi vilkkailla asuinalueilla, joissa on tiiviisti rakennettuja asuntoja ja kiinteistöjä. Näkösuoja-aidassa käytetään yleensä tiivistä ja esteettisesti näyttävää materiaalia, kuten komposiittia tai kiveä.
Meiltä Aitatalolta on mahdollista tilata monenlaisia näkösuoja-aitoja toiveiden mukaan. Ota yhteyttä mikäli teillä on tarvetta kustomoidulle näkösuoja-aidalle niin katsotaan teille sopiva ratkaisu.
Työmaa-aita
Työmaa-aita on tilapäinen aita, joka rakennetaan työmaan ympärille estämään pääsy rakennustyömaalle ja turvaamaan alueen turvallisuus. Työmaa aita on yleensä valmistettu kevyistä materiaaleista, kuten verkosta, metalliputkista tai muovisista paneeleista.
Työmaa-aidan tarkoitus on rajata alue, estää vahingot sekä pitää työmaa-alue siistinä ja suojattuna. Se on väliaikainen rakenne, joka poistetaan rakennusprojektin päätyttyä.
10. Miksi valita Aitatalon aidat asennettuna?
Aitojen tilaaminen asennettuna on aina kannattava ja fiksu valinta, sillä sen avulla säästetään valtava määrä aikaa, vaivannäköä ja vältetään työstä aiheutuneita harmaita hiuksia. Lopputulos on yleensä kaikkien kannalta paras silloin, kuin hoidamme jokainen sen työn, minkä parhaiten osaamme.
Mutta miksi valita aita-asennuttajaksi Aitatalo? Me Aitatalolla hoidamme työn nopeasti ja tehokkaasti, mutta ennen kaikkea ammattitaitoisesti. Laadukkaalla työllämme sekä oikeanlaisilla materiaaleilla varmistamme aitojen kestävyyden ja pitkäikäisyyden. Saat meiltä myös asiantuntevaa apua aidan valinnassa, jotta saat juuri sinun pihaasi ja tarpeisiisi sopivan aidan. Meidän suurin valttikorttimme on kokemus, jonka avulla pystymme tarjoamaan oikeanlaisen ratkaisun jokaiseen tilanteeseen.
Lähteet
How to Build a Fence: DIY Wood Privacy Fence Plans
Everything You Need to Know About Fence Height
Types of Fences and How to Choose One
Aita tontin rajalle – näin otat naapurin huomioon