Piha-aita metallista

Aita tontin rajalle – avaimet käteen ratkaisut Aitatalolta!

Jokaisella tontilla on rajansa, mutta miten ne tulisi huomioida aidan rakentamisessa? Tässä artikkelissa syvennymme siihen, milloin ja millä edellytyksillä saa rakentaa aidan tontin rajalle.

Huomioi myös artikkelikuvat! Aidat ovat Aitatalon käsialaa.

Raja-aidan rakentaminen

Monille tontinomistajille raja-aidan rakentaminen on käytännön tarve. Siitä voi kuitenkin syntyä oikeudellinen kysymys, joka voi vaikuttaa esimerkiksi naapuruussuhteisiin. Aidan rakentaminen voi tarjota yksityisyyttä, turvallisuutta ja selkeyttä omaisuuden rajoista, mutta on tärkeää huomioida muun muassa lainsäädäntö.

Huomioita aidan rakentamiseen omalle puolelle tonttia

Kun pohdit aidan rakentamista omalle tontillesi, korostuu tärkeys ymmärtää sekä omat oikeudet että vastuusi tontinomistajana. Aidan rakentaminen omalle puolelle tonttia antaa sinulle mahdollisuuden lisätä yksityisyyttä, selkeyttä ja estetiikkaa tontillesi ilman naapurin suoraa vaikutusta, mutta siihen liittyy myös muita näkökohtia, jotka tulisi ottaa huomioon.

Sijainti ja tontin rajat

Ennen kuin aloitat aidan rakentamisen, tarkista tonttisi rajat tarkasti. Vaikka aiotkin rakentaa aidan omalle puolellesi, on tärkeää tietää tontin tarkat rajat, jotta vältät mahdolliset kiistat tulevaisuudessa. On suositeltavaa jättää pientä tilaa aidan ja tontin rajan välille, jotta voit huoltaa aitaasi ja välttää raja-alueen erimielisyydet.

Aidan tyyppi ja materiaali

Koska aita rakennetaan sinun tontillesi, voit vapaasti valita haluamasi aidan tyylin ja materiaalin. Kuitenkin on hyvä huomioida, että jotkut aidat, kuten korkeat metalliverkot, voivat heikentää maisemaa ja vaikuttaa naapureiden näkyvyyteen.

Pitääkö aidan rakentamiseen olla lupa?

Vaikka rakennat aidan omalle puolellesi, on silti tärkeää tarkistaa paikalliset rakennusmääräykset. Jotkut kunnat saattavat vaatia erillisen rakennusluvan. Myös aidan korkeudelle ja rakenteelle saattaa olla määräyksiä, joten on hyvä olla perillä näistä ennen rakentamista.

Aitatalo, raja-aita, Uusimaa

Raja-aita tontin rajalle

Raja-aidan rakentaminen tontin rajalle on usein yksinkertainen tapa erottaa kaksi tonttia toisistaan. Tämä on erityisen tärkeää, kun halutaan selkeästi nähdä, mihin oma tontti päättyy ja mistä naapurin tontti alkaa. Kuitenkin, kun aidan rakentaminen osuu tarkalleen tonttien rajalle, se voi johtaa kysymyksiin ja mahdollisiin erimielisyyksiin naapurin kanssa.

Kuka vastaa aidan kustannuksista?

Lain mukaan, jos toinen naapuri haluaa rakentaa aidan mutta toinen ei, aitaa haluava naapuri kattaa yleensä kustannukset. Kuitenkin, jos molemmat naapurit ovat samaa mieltä aidan tarpeellisuudesta, kustannukset jaetaan usein tasan.

On suositeltavaa keskustella kustannuksista ja yksityiskohdista naapurin kanssa ennen rakentamisen aloittamista ja tehdä kirjallinen sopimus, joka vahvistaa molempien osapuolten sitoumuksen.

Saako aidan tehdä tontin rajalle?

Aidan voi rakentaa lähelle tontin rajaa ilman, että se ylittää sitä. Lain mukaan aita ei saa aiheuttaa haittaa naapurille, esimerkiksi estämällä valoa tai ilmanvaihtoa. Monilla alueilla saattaa olla myös paikallisia määräyksiä, jotka rajoittavat aidan sijoittelua tiettyyn etäisyyteen tontin rajasta.

Maankäyttöasetuksessa ilmoitetaan, että kiinteistön omistajalla on oikeus rakentaa aita oman tontin rajalle, elleivät asemakaava tai rakennusjärjestys määrää toisin. Kunta voi määrittää asemakaavassaan erilaisia määräyksiä, jotka sallivat, kieltävät tai velvoittavat.

Asemakaava voi esimerkiksi vaatia ettei aitaa saa rakentaa liian lähelle tontin rajaa. Aita tulee esimerkiksi sijoittaa vähintään tietyn matkan päähän rajasta. Määräykset vaihtelevat kuitenkin suuresti, joten muista varmistaa asia aina kunnan rakennusvalvonnasta. Näin tiedät pitääkö aidalle hakea erillistä lupaa.

Onko korkeudelle määräyksiä?

Aidan korkeus riippuu alueesta ja paikallisista määräyksistä. Joillakin alueilla saattaa olla rajoituksia esimerkiksi etupiha-aidan korkeudelle, kun taas takapihalla sallitaan korkeammat aidat. On tärkeää tarkistaa paikalliset määräykset ja rakennussäännöt ennen rakentamista.

Yleensä kunnissa käytäntö on, että alle 120 -senttisen, kiinteän aidan, saa pääsääntöisesti rakentaa ilman erillistä toimenpidelupaa. Määräykset kuitenkin voivat vaihdella, joten ennen aidan rakentamista, asia tulee selvittää.

Aita oman tontin rajaamiseen.

Miten toimia, jos naapuri on aidan pystyttämistä vastaan?

Raja-aidan pystyttäminen voi toimia sekä yksityisyyden suojana että tonttien välisenä selkeänä rajana. Kuitenkin, aidan pystyttämiseen liittyvät erimielisyydet voivat nousta esiin monista syistä. Kerromme seuraavaksi muutamia keinoja erimielisyyksien ratkaisemiseksi.

Millaisia keinoja on olemassa erimielisyyksien ratkaisemiseksi?

Jos yhteisymmärrystä naapurin kanssa ei saavuteta, on olemassa erilaisia keinoja erimielisyyksien ratkaisemiseksi. Neutraalein tapa on kuitenkin keskustella asiasta. On myös mahdollista ottaa sovittelija mukaan, joka auttaa osapuolia löytämään ratkaisun.

Sovittelija ei tee päätöksiä osapuolten puolesta, mutta auttaa heitä ymmärtämään toistensa näkökulmia ja etsimään yhteistä ratkaisua.

Kiinteistön raja-asiantuntija apuun

Erimielisyydet voivat myös liittyä epäselvyyteen tontin rajoista. Kiinteistön raja-asiantuntija tai maanmittaaja voivat auttaa määrittämään tarkan rajan ja poistamaan epäselvyyksiä.

Lain mukainen menettely

Jos erinäiset keinot eivät tuota tulosta, voit myös kääntyä lain puoleen. Laki määrittelee oikeudet ja velvollisuudet aidan pysyttämiseen liittyen, ja juridinen neuvonantaja voi opastaa sinua tässä prosessissa.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että oikeudellisiin toimiin turvautuminen voi olla sekä aikaa vievää että kallista ja voi vaikeuttaa naapurisuhdetta pitkällä aikavälillä.

Raja-Aita tontin rajalla.

Raja-aita viimeistelee ja rajaa pihan

Aita on usein paljon enemmän kuin vain raja kiinteistöjen välillä. Se voi toimia sekä visuaalisena että toiminnallisena elementtinä, joka viimeistelee pihan ulkoasun ja luo selkeät rajat ympäristöön.

Selkeyttää tontin rajat ja lisää yksityisyyttä

Aidan ensisijainen tehtävä on tietenkin erottaa yksi alue toisesta. Se luo selkeän rajan sinun ja naapurisi välille, määrittäen samalla mikä alue on yksityistä ja mikä on jaettua tilaa.

Aita voi tarjota tarvittavaa yksityisyyttä, erityisesti tiheästi asutuilla alueilla. Korkea ja tiheä aita voi suojata sinua naapureiden katseilta ja mahdollistaa oman rauhallisen tilan luomisen.

Aidat avaimet käteen periaatteella Aitatalolta

Toteutamme monipuolisesti erilaiset aitaelementit juuri tarpeisiisi sopivaksi!

Aitatalolla huollamme, suunnittelemme, myymme ja asennamme erilaisia aitaratkaisuja. Tilaa aidat avaimet käteen -periaatteella ja säästä omaa aikaa.

Pyydä tarjous suoraan nettisivuilta.

Samankaltaiset artikkelit