kotitalousvähennys-piha-aita

Kotitalousvähennys ja piha-aidan rakentaminen vuonna 2023

Saako aidan rakentamisesta kotitalousvähennyksen vuonna 2023? Ennen aidan rakentamista kannattaa ottaa huomioon erilaisia tekijöitä, kuten kotitalousvähennyksen maksimimäärä tai mitä kuluja voit vähentää.

Kun suunnitelmissasi on rakentaa piha-aita, lue artikkelistamme miten hyödynnät kotitalousvähennyksen vuonna 2023.

Kodin piha-aidan rakentaminen

Kodin piha-aidan rakentaminen kannattaa tehdä huolellisesti, jotta aidan osia tarvitse olla kokoaikaa korjailemassa tai huoltamassa. Aidan asennus kannattaa tehdä aina ammattilaisen toimesta ja lopputulos on varmasti hyvä.

Aita tulee varsinkin ajankohtaiseksi perheenlisäyksessä tai koiran hankinnassa. Aita pitää eläimet ja lapset näköetäisyydellä sekä tuo muutenkin omalle pihalle suojaa ja turvallisuuden tunnetta.

Joitain aidan rakentamiseen liittyviä toimia voi vähentää kotitalousvähennyksessä ja siitä saa verohyötyjä. Käydään kuitenkin yksittäin läpi aidan rakentaminen ja siihen liittyvät kustannukset.

Kodin piha-aidan rakentaminen

Mitä kustannuksia aidan rakentamiseen liittyy?

Aidan rakentamiseen muodostuu tietenkin kustannuksia käyttämistäsi materiaaleista, työtunneista ja huolloista riippuen. Mikäli säästät ammattilaisen työtunneista, voit joutua maksamaan huollosta pitkän pennin.

Mutta mitä voidaan vähentää verotuksessa? Remontti pitää sisällään monia erilaisia asioita aina aidasta asennukseen, mitä kannattaa ottaa huomioon aidan rakentamisessa.

Verohallinto kertoo sivuillaan:

”Piha-alueella tapahtuvaa, kevyen tai täydentävän rakennelman korjaamista tai uusimista ei pidetä uudisrakentamisena (katso edellä kohta 1.8). Tällaisia kevyitä tai täydentäviä rakennelmia ovat esimerkiksi patio, terassi, valokatos, laituri tai aita.”

Materiaalit

Aidan rakentamiseen hankittuja materiaaleja ei saa vähentää verotuksessa. Pelkästään työn tekemisestä aiheutuvat kustannukset voidaan vähentää.

Ote verohallinnon sivuilta:

”Kotitalousvähennyksen voi saada vain vähennykseen oikeuttavan työn kustannuksista. Vähennystä ei saa esimerkiksi laskuun sisältyvistä muista työkustannuksista eikä laitteista, tarvikkeista, materiaaleista, aineksista, matkakuluista tai kuljetuskustannuksista.”

Työtunnit

Työtunnit saa vähentää osittain kotitalousvähennyksenä. Mikäli työ tilataan yritykseltä, saa kotitalousvähennys olla 40 % laskussa olevasta työn osuudesta.

Suora lainaus verohallinnon sivuilta:

”Jos työn tekee ennakkoperintärekisteriin merkitty yritys, yrittäjä tai yleishyödyllinen yhteisö, vähentää voi 40 % laskussa olevasta työn osuudesta eli työkorvauksesta. ”

Muista myös aidan huoltotyöt!

Aita tulee myös huoltaa ajoittain ja huoltotyöt saadaan myös kotitalousvähennyksen piiriin. Huolto voidaan myös sopia aidan asentavan yrityksen toimesta, jolloin hinta voidaan saada matalemmaksi kokonaiskustannuksiltaan.

Aidan huoltotyöt voidaan vähentää verotuksessa

Hyödynnä kotitalousvähennys piha-aidan rakentamisessa

Kotitalousvähennys vuonna 2023 on aidan rakentamisessa 40% työn osuudesta tai työntekijältä tilattaessa 15% palkasta ja palkkaan liittyvistä sivukuluista.

Kotitalousvähennyksen maksimimäärä aidan rakentamisen osalta on 2 250 € vuonna 2023.

Kotitalousvähennys haetaan aina yhdelle henkilölle ja se sisältää 100 euron omavastuun vähentämisen.

Esimerkkilaskelma kotitalousvähennyksestä

Aidan rakentaminen ja porttien asentaminen sisältäen huoltotyöt vuoden 2023 aikana. Esimerkissä maksimikotitalousvähennys yhdeltä henkilöltä.

  • Aidan ja portin asentamiseen liittyvä työ yritykseltä: 5375 euroa
  • Aidan ja portin huoltotyöt yritykseltä 500 euroa
  • Omavastuu = 100 euroa

Silloin työn osuus on yhteensä 5875 euroa, josta 40% on 2350 euroa. Siitä vähennetään vielä 100 euron omavastuu, jolloin päästään maksimisummaan 2250 euroa per henkilö vuonna 2023.

Esimerkkilaskelma kotitalousvähennyksestä kuvituskuva

Usein kysytyt kysymykset kotitalousvähennyksestä piha-aidan rakentamisen suhteen

Aidan rakentaminen ja kotitalousvähennys jäi varmaankin vielä kysyttävää. Löydät lisää tietoa alta yleisimmistä kysymyksistä.

Kuinka paljon aidan rakentamisesta voi saada kotitalousvähennystä?

Aidan rakentamisesta voi saada vuonna 2023 maksimissaan 40% työn osuudesta per henkilö, mikäli työ tilataan yritykseltä. Maksimimäärä työtä, mitä voi yksi henkilö tilata yritykseltä 5 875 euroa, mistä kotitalousvähennyksen piiriin kuuluu 40% (-100€ omavastuu) eli 2 250 euroa.

Saako aidan rakennusmateriaaleista kotitalousvähennystä?

Aita ja siihen liittyvät materiaalihankinnat eivät kuulu kotitalousvähennyksen pariin. Vain laskutettavasta työstä voidaan tehdä kotitalousvähennys.

Asun rivitalossa, miten hyödynnän kotitalousvähennystä?

Mikäli vastuu asunnon kunnossapito- ja perusparannustöistä on siirretty osakkeelle, silloin niistä voi saada kotitalousvähennystä. Tarkista asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksestä, mikäli tämä on mahdollista.

Voiko kerrostaloyhtiö hyödyntää kotitalousvähennystä?

Kerrostaloyhtiö eli asunto-osakeyhtiö ei voi saada kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennyksen voi saada vain henkilö tai kuolinpesä vainajan kuolinvuodelta. Kerrostaloyhtiö kerää remonttien varat yleensä vastikkeina ja vastikkeet eivät ole kotitalousvähennyskelpoisia.

Miten kotitalousvähennys laitetaan veroilmoitukselle?

Mene OmaVeroon ja sitä kautta merkitse itsellesi uusi kotitalousvähennys. Valitse mikä yritys on kyseessä, työn tyyppi, tekemispaikka, kuvaus työstä, sopimuspäivä sekä ensimmäinen ja viimeinen maksupäivä. Tällöin pääset vuodessa tekemään kotitalousvähennyksen ja saat aitaa tilatessasi käyttää kaikki verohyödyt itsellesi.

Voiko kotitalousvähennystä saada uuden aidan rakentamisesta?

Kyllä. Uusi aita menee kotitalousvähennyksen piiriin. Aitaa rakentaessa voit vähentää kotitalousvähennyksenä 40% yritykseltä laskuttamastasi työstä -100€ omavastuu. Eli yhden henkilön kotitalousvähennys on maksimissaan 2250 euroa (5875 euron työn hinta) ja puolison kanssa 4500 euroa (11750 euron työn hinta).

Similar Posts