Aitaelementti ja elementtiaita

Aitaelementti sopii monenlaiseen kohteeseen – tiedä nämä asiat!

Yksityisyyden, turvallisuuden ja esteettisyyden luominen ei ole aina yksinkertaista. Onneksi on olemassa ratkaisu, joka tarjoaa nämä kaikki – elementtiaita! Elementtiaita on useasta eri korkuisesta ja pituisesta palasesta koostuva aitakokonaisuus, joka voidaan suunnitella hyvinkin tarkasti tarpeittesi mukaan.

Tämä artikkeli käsittelee aitaelementtien monipuolisuutta, tärkeimpiä huomioon otettavia tekijöitä niitä ostaessa sekä niiden asennusta ja ylläpitoa.

Psst.. Katso myös kuvat – ne ovat kaikki Aitatalon tekemää aitaa!

Aitaelementti Aitatalo

Aitaelementti sopii monenlaisiin tarpeisiin

Aita on keskeinen osa turvallista ulkotilaa, jonka tarkoituksena on tarjota suojaa, määrittää tilaa ja parantaa alueen yleisilmettä. Aitaelementtien (tai elementtiaitojen, kuinka se halutaankaan sanoa) avulla voidaan luoda selkeitä rajoja esimerkiksi pihaan ja antaa samalla alueelle tyylikäs ja viimeistelty ilme.

Olipa kyse sitten omakotitalosta, yrityksen pihasta tai julkisesta puistoalueesta, aitaelementtiä voidaan hyödyntää monenlaisissa ympäristöissä.

Yksityisasuminen

Yksityisasumisessa aitojen ensisijainen tarkoitus on usein yksityisyyden ja turvallisuuden luominen. Aitaelementti suojaa kotia ja pihaa uteliailta katseilta, luo turvallisen alueen lemmikeille ja lapsille sekä lisää kiinteistön arvoa.

Esimerkiksi korkea, tiivis aita voi tarjota erinomaisen suojan näköyhteydeltä, kun taas matalampi ja läpikuultavampi aitaelementti voi pitää lemmikit ja lapset turvallisesti pihalla samalla kun luontoyhteys säilyy.

Teollisuus- tai liikekohteet

Teollisuus- tai liikekohteissa aitaelementtien käyttö liittyy pääosin turvallisuuteen ja suojaamiseen. Aidat estävät luvattoman pääsyn alueelle ja suojaavat näin esimerkiksi varkauksilta.

Lisäksi ne voivat toimia näkösuojana esimerkiksi tuotantolaitoksen tai varaston yhteydessä. Teollisuus- tai liikekohteissa tarvitaan usein erityisen kestäviä ja pitkäikäisiä aitaelementtejä, joten esimerkiksi metalliset aitaelementit ovat tässä yhteydessä erinomainen valinta.

Julkiset tilat

Julkisissa tiloissa kuten puistoissa, kouluissa tai urheilukentillä, aitojen rooli on monipuolinen. Ne voivat toimia turvallisina reuna-aitoina, jakaa tilaa eri toimintojen välillä tai ohjata ihmisten liikkumista.

Julkisissa tiloissa aitojen esteettisyys on erityisen tärkeä, sillä ne vaikuttavat suuresti alueen viihtyisyyteen ja käyttäjien kokemukseen. Tässä yhteydessä on myös hyvä huomioida aidan huolto ja kestävyys, sillä ne joutuvat usein kovaan kulutukseen.

Aitalementti sopii erilaisiin tarkoituksiin

Metalliset aitaelementit

Olipa kyseessä sitten asuinalue, teollisuusalue tai julkinen puisto, metallinen aitaelementti on esteettinen ja toiminnallinen ratkaisu.

Metalliset aidat ovat suosittuja niiden kestävyyden ja vähäisen ylläpidon tarpeen ansiosta. Ne kestävät erilaisia sääolosuhteita, kuten sadetta, lunta ja auringonpaistetta, eivätkä vaadi säännöllistä huoltoa säilyttääkseen ulkonäkönsä. Lisäksi metalliset aitaelementit ovat turvallisia, sillä ne eivät pala eivätkä ne ole alttiita tuholaisille.

Metallisten aitojen monipuolisuus

Metalliset aitaelementit tarjoavat monia suunnittelu- ja räätälöintimahdollisuuksia. Ne voidaan maalata tai pinnoittaa monin eri värein, ja niitä on saatavilla erilaisissa muodoissa ja tyyleissä, klassisista koristeellisista aidoista moderneihin minimalistisiin versioihin.

Metallinen aita voidaan näin suunnitella täsmälleen ympäristöön sopivaksi, olipa kyseessä sitten yksityiskoti, yrityksen toimitilat tai julkinen tila.

Turvallisuus ja ympäristöystävällisyys

Metalliset aitaelementit ovat turvallisia. Ne ovat tukevia ja ne eivät kaadu helposti kovan tuulen tai lumikuorman alla. Metalliset aitaelementit ovat myös paloturvallisia, mikä on tärkeää esimerkiksi kuivina kesinä tai alueilla, joilla metsäpalojen riski on suuri.

Monet metalliset aitaelementit ovat ympäristöystävällisiä. Esimerkiksi alumiinia voidaan kierrättää uudelleen ja uudelleen menettämättä sen ominaisuuksia. Tämä vähentää sekä aitojen ympäristövaikutuksia että niiden elinkaaren aikaisia kustannuksia.

Kaiken kaikkiaan metalliset aidat ovat kestävä, monipuolinen ja huoltovapaa ratkaisu, joka sopii monenlaisiin ympäristöihin ja tarpeisiin. Niiden avulla voit luoda näyttävän, toimivan ja pitkäikäisen aidan, joka kestää aikaa ja käyttöä.

Huollon helppous

Metallisten aitaelementtien huolto on helppoa. Ne eivät vaadi säännöllistä maalausta tai käsittelyä, kuten puusta valmistetut aitaelementit. Tavallisesti riittää, että ne pidetään puhtaina roskista ja liasta, mikä yleensä onnistuu helposti vesisuihkun avulla.

Etsinnässä täydellinen piha-aita? Valitse elementtiaita!

Materiaalin valinta

Aitaelementtien valinnassa materiaali on yksi tärkeimmistä tekijöistä, sillä se vaikuttaa aidan kestävyyteen, huoltoon, ulkonäköön ja hintaan. Seuraavassa tarkastelemme neljää suosittua materiaalia: terästä, alumiinia, ruostumatonta terästä ja puuta.

Teräs

Teräs on vahva ja kestävä materiaali, joka sopii erinomaisesti esimerkiksi teollisuuskohteisiin tai muihin paikkoihin, joissa aita joutuu kovalle kulutukselle. Teräsaitaelementit ovat tukevia ja ne kestävät hyvin säärasitusta. Galvanoitu teräs on erityisen suosittu valinta, koska se kestää hyvin ruostumista.

Teräselementit voivat kuitenkin olla melko raskaita, mikä voi vaikeuttaa niiden asentamista. Teräksen ulkonäkö on tyypillisesti teollinen, mikä ei välttämättä sovi kaikkiin ympäristöihin.

Alumiini

Alumiini on kevyt, mutta silti kestävä materiaali aidoille. Se ei ruostu, joten se kestää hyvin säärasitusta ja soveltuu erityisesti kosteisiin olosuhteisiin. Alumiiniaitaelementit ovat myös helppoja asentaa niiden keveyden ansiosta.

Alumiini on yleensä kalliimpaa kuin teräs, mutta se voi olla pitkällä aikavälillä edullisempi valinta, sillä se vaatii vähemmän huoltoa. Alumiini on myös kierrätettävää materiaalia, joten se on ympäristöystävällinen valinta.

Ruostumaton teräs

Ruostumaton teräs on erinomainen valinta, mikäli haluat aidan, joka kestää aikaa ja säätä ilman huoltoa. Se ei ruostu tai haalistu ja se kestää erinomaisesti sekä kylmää että kuumaa säätä. Ruostumattoman teräksen ulkonäkö on moderni ja elegantti, joten se sopii erityisesti nykyaikaisiin ympäristöihin.

Ruostumaton teräs on kuitenkin yleensä muita materiaaleja kalliimpi, joten se ei välttämättä sovi kaikkiin budjetteihin.

Aitaelementit Aitatalolta

Huomioitavat tekijät aitaelementtiä ostaessa

Aitaelementin valintaan vaikuttavat monet eri tekijät. Alle on listattu muutamat tärkeimmistä valinnan kriteereistä.

Aitaelementtien tarkoitus

Kun pohditaan aidan hankintaan, tulee miettiä sen tarvetta ja käyttötarkoitusta. Onko aidan tarkoitus tarjota yksityisyyttä, suojata aluetta tai lemmikkejä, vai onko enemmänkin kyse esteettisestä elementistä? Käyttötarkoitus vaikuttaa sekä materiaalin että designin valintaan.

Aidan design ja esteettisyys

Aidan design ja esteettisyys ovat tärkeitä tekijöitä, jotka vaikuttavat paitsi ympäristösi ulkonäköön, myös sen toimivuuteen. Aitaelementin designin tulisi olla linjassa ympäröivän alueen kanssa.

Esimerkiksi, jos ympäristösi on moderni ja minimalistinen, sopii siihen parhaiten yksinkertainen ja selkeälinjainen aita. Toisaalta, jos ympäristö on perinteisempi, voi olla parasta valita klassisempi aita.

Aidan korkeus ja läpinäkyvyys

Aidan korkeuden ja läpinäkyvyyden valinta riippuu sen käyttötarkoituksesta. Jos tarkoituksena on luoda yksityisyyttä, korkea ja läpinäkymätön aita on hyvä valinta. Toisaalta, jos haluat esimerkiksi korostaa kaunista maisemaa tai et halua sulkea pihapiiriäsi, voit valita matalamman ja läpinäkyvän aidan.

Aidan väri

Värivalinta on merkittävä osa aidan suunnittelua. Metalliaitojen väriä voidaan muuttaa maalaamalla, joten voit valita juuri sellaisen värin, joka sopii ympäristöösi parhaiten. Suosittuja värejä ovat esimerkiksi harmaan eri sävyt, musta ja valkoinen. Myös puuaidat voidaan maalata tai käsitellä puunsuoja-aineella haluttuun sävyyn.

Aitaelementtiin voidaan lisätä erilaisia yksityiskohtia, kuten koristeellisia kuvioita, logoja tai muita design-elementtejä. Yksityiskohdat voivat tehdä aidasta persoonallisen ja ainutlaatuisen.

Budjetti metallisen elementtiaidan hankintaan

Kuinka paljon olet valmis investoimaan aitaelementteihin? Hinnat vaihtelevat suuresti materiaalin, koon ja designin mukaan.

Teräs – yleensä edullinen ja kestävä vaihtoehto

Teräksestä valmistetut aitaelementit ovat yleensä edullisia ja kestäviä. Hinta vaihtelee noin 50-200 euroa per metri, riippuen teräksen laadusta, käsittelystä ja mallista.

Galvanoitu teräs on hieman kalliimpaa, mutta sen pitkäikäisyys ja vähäinen huollon tarve voivat tehdä siitä kustannustehokkaan pitkällä aikavälillä.

Alumiini – kevyt ja ruostumaton valinta

Alumiiniaidat ovat yleensä kalliimpia kuin teräksestä valmistetut aidat, mutta ne ovat kevyempiä ja ne eivät ruostu. Alumiiniaitaelementtien hinta vaihtelee noin 70-250 euroa per metri, riippuen muun muassa alumiinin laadusta.

Aitaelementit Aitatalolta

Asennus ja ylläpito

Aitaelementin asennus ja ylläpito ovat avainasemassa sen kestävyyden ja toimivuuden kannalta. Aitaelementin asennuksessa on tärkeää varmistaa, että se asennetaan tukevasti ja oikein. Erityisesti metallisten aitaelementtien asennuksessa tulee olla tarkkana, jotta ne eivät pääse ruostumaan tai vaurioitumaan.

Aitaelementin ylläpito riippuu sen materiaalista. Metallinen aita on usein helppohoitoinen ja kestää Suomen kovia sääolosuhteita puuaitaan verrattuna. Toki mitä paremmassa pidossa aita halutaan pitää, sitä korkeammat huoltokustannukset sillä yleensä myös on.

Hinta riippuu monista eri tekijöistä

On tärkeää huomioida, että edellä mainitut hinnat ovat vain suuntaa-antavia ja lopullinen hinta riippuu monista tekijöistä, kuten aidan koosta ja niiden asennuksen monimutkaisuudesta.

Lisäksi aitaprojektin kokonaiskustannuksiin tulee sisällyttää myös aitatolpat, asennuskustannukset ja mahdolliset tontin valmistelutyöt.

Muista, että halvin vaihtoehto ei välttämättä ole kustannustehokkain pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi puuaita on edullinen ostaa, mutta sen huollon kustannukset voivat nousta merkittäviksi vuosien varrella. Toisaalta metalliaita voi vaatia suuremman alkupanostuksen, mutta se kestää vuosia vähäisellä huollolla.

Kustannusvinkki: hyödynnä kotitalousvähennys aidan asennukseen!

Hyödynnä ruuvipaaluasennusta – se on kustannustehokas ja kestävä tapa perustaa aita

Usein voi luulla, että mikäli haluaa kestävän aidan, tulee kaivaa kuoppia ja tehdä paljon perustustöitä ennen asennusta. Ruuvipaalu on uuden ajan perustustapa, joka mahdollistaa nopean asennuksen jopa samana päivänä, kun esiporaus on tehty.

Lue lisää Ruuvipaaluista ja niiden hyödyntämisestä aidan asentamisesta toisessa artikkelissamme!

Aitaelementit Aitatalolta

Aitatalolta aitaelementit kustannustehokkaasti

Suunnittelemme, myymme, asennamme ja huollamme erilaisia aitaratkaisuja. Saat meiltä eri ympäristöihin soveltuvat aitaelementit haluamasi korkeuksilla ja vaatimuksilla.

Aita suunnitellaan aina yksityiskohtaisesti juuri sinun erityistarpeisiisi sopivaksi niin, että ne kestävät pitkäaikaista käyttöä. Aitojen lisäksi meiltä saa myös portituksen automatiikalla sekä monipuoliset huoltopalvelut.

Lue lisää Aidoista

Ota yhteyttä myyntipalveluumme

Samankaltaiset artikkelit